Learn from others experience...

|

Assalamu'alaikum...Salam Ramadhan...


Entry kali ni ak coretkn utk tatapan kalian dgn harapan ia menjadi pengajaran dan panduan jika ia berlaku pada masa hadapan dalam kehidupan kite...kita ikuti paparannya...(ayat mazidul sgt!!!! hahahahhahah....)


Hari pertama utk sesi pembelajaran dlm bulan mulia,bulan Ramadhan 1430 bersamaan 3 Ramadhan di universiti...bg ak, sudah pon menerima ujian dr ALLAH swt...ketiadaan kenderaan utk ke kelas pd waktu pagi seawal 9 pagi..sebelum hari ini menjelang,ak mula terpikir,nk pergi kelas naik apa sbb moto ak tayar belakangnya pancit..2 motor lagi xleh di guna(satu berclash yg ak xreti bwk dan satu lagi tuan motor fobia nk bg org lain pnjm time die xde kt U....xyah sebut la sape die!)di tambah dgn ahli rumah yg turut ada kelas lebih awal lg dr ak...pukul 8...ada juga sebuah basikal yg sempurna sifatnye...dan satu je moto yg available...moto member umah.


dh bgn awal dh ni...dlm kotak fikiran ku,2ahli rumah yg ada kelas kul 8,sorg sah2 tmpg kwnnye,yg sorg lg je...xtahu mcm mana dia nk pergi kelas 2jam nye...dlm fikiran ak,die leh naik basikal sbb die sorg...ak dgn sorg lg naik moto yg leh pkai tu sbb nk g lab yg sama..ok la kan...! diingatkn sekali lg...ini fikiran ak..

tp,lain jdnye...yg sorg tu naik moto...8-10pg...kelas ak start kul 9...ak kaku time tu...ak rasa die tahu kami berdua nk g lab/kelas sama2...tp,entah lah...die nk guna moto gk...so,pergi la sorg tu dgn naik moto...ak dgn kwn ak tu...pikir lah...xkn nk naik basikal berdua kn...seat satu...klau naik moto,ok la kn...sbb berdua...pikir punye pikir...decide la kami bedua utk jalan kaki je dr kk2 ke kk1....yela! xkn ak nk tnggu kul 10 semata2 nk naik moto yg sorg tu dh pkai....terkorban lg kelas pagi ak klau ak buat mcm tu...baik jalan kaki.

gigih lah kami berdua berjalan kaki...leh thn jauh gk la...tp,at least jalan bertar...xde la lecak2...lebih baik jalan kaki dr menyusahkn org lain...mcm suruh sesiapa angkat die g tmpt blaja ke..jdkan org lain kuli die ambil die pegi n balik kelas...!!! hish...benci perangai mcm tu....bkn xleh jalan! sempurna lagi kaki tu..klau yg disuruh ambil tu sebaya kite xpe la...kwn2...ni,lebih berusia...contoh pngkat lecturer kite ke...mak kite ke...jd kuli die!! astaghfirullah....keji betul perangai mcm tu!!!

dlm perjalanan,ak la...dpt rasakn,mcm mana junior2 rasa pergi kelas jalan kaki...di tambah tengah puasa...! penat, yes dh nak smpi kelas tu,penat la gk...berpeluh la gk(tp,xde la basah kuyup!)..then,time lunch,kami berdua kene gk rncg...nak balik ke x...sbb jalan kaki kn...petg ada kelas lg..xkn nak ulang-alik! puasa lak tu...so,kami stay je kt kk1 tu...smpi la kul 6...solat g masjid kt kk1 tu,tdo jap kt lab...! nk lepak mana lg kn!

moral of the story here are, 1st,papepon pemikiran kite,kene fikir utk org sekeliling kte gk...jgn fikirkn utk diri kite sendiri je...tolenrasi! yes...best word!! agar xde yg terguris dan tersimpan di sudut hati..sbb, kte hidup bermasyarakat...berkeluarga...bkn kte hidup sorg2 kt dunia ni...konsep Satu Malaysia tu...! hahahahahha...2nd is jgn jadikan alasan puasa utk mmbataskn pergerakan...mcm jalan g kelas kn...xkn nk ponteng kelas sbb kte puasa..xleh jalan jauh...!!! xbaik salah kn puasa...ujian tu! ala...lgpon,kn leh buang lemak2 yg ada...sbb,kte puasa ni,tenaga yg ada diambil dr lemak2 yg ada...ala2 exercise la gk...

tu je kot..wlaupon pengajaran ni mcm simple je kn...mcm perlu ke smpi nk letak kt blog segala..! kn...tp, harus diingatkn...kdg2 sbb benda2 kecil n simple mcm ni la...leh memudaratkn diri sendiri...contoh ye...malas..nk seribu daya xnk seribu dalih...dendam...benci...gadoh la kn...sume2 ni leh berlaku tanpa diduga...lagi2 bulan puasa ni...so,control lah perlakuan diri sendiri sebaik mngkn... ingat!!!! kite mngkn bkn seorg yg terbaik...tp,kite boleh jd org yg lebih baik...phm x???hihihhihihi...

so,renung2 kn...dan slmt beramal...!

5 comments:

zaradgreat said...

salam ramadhan!

{lumut} said...

tapi weh..
jgn terlalu memikirkan org lain smp kadang2 kite lupe untuk bahagiakan diri sendiri...

ini berdasarkan pengalaman aku..
appepon aku rse pahala kau pegi kelas lg byk kot..hehe

Diriku.... said...

to {lumut}
ak malas nk gaduh2...!masam2 muka..sbb satu umah! tp,tu la kelemahan ak!!!cmne erk nk ubah!!!???

{lumut} said...

xape weh...
bguslah kau buat mcm tuh..
plg tdk ko xdpt dose kan??
Allah akan balas yg baik2 utk kau nnt..
kau tunggu je...
=)

Diriku.... said...

to {lumut}
amin ya rabbal 'alamin...
btw,ko kate berdsrkn pengalaman ko??citer r...