UMP ke USM....

|

entry kali ni, mengenai bengkel yg ak sertai pd 19hb hingga 21hb disember 2008...

bengkel tersebut ialah Bengkel Kuda Kepang yg diadakn di Unversiti Sains Malaysia...ia merupakn bengkel pertama yg ak sertai spnjg ak msk UMP ni...hahaha...bg ak,bengkel ni sgt bst dan byk kenangan yg tersemadi di dalam hidup ku...mula bertolak 18hb mlm...dan smpi lbh kurang kul 10 pagi di USM.kami menginap di desasiswa tekun di kampus induk USM..

apa yg best ttg bengkel ni,1st thing,of course the dance..kuda kepang! first time ak pegang kuda kepang.hehehe...honestly,mmg susah nk blaja tarian kuda kepang ni...kaki kiri mmg kene kuat...!!! sakit ke xsakit ke,ada ak kesah...hehe..ilmu n pengalaman lbh penting bg ak...dpt ak blaja asas tarian ni dan benda baru...

dlm bengkel ni,sume peserta di bahagikn kpd 3 group,setiap group,cmpur2 r universiti...ak dpt group 2..sekmpln dgn ajid,remy,taqi(uum),azri(usm),mirul(uum),shah(udm),fifi(umt),tan(umk) n ramai lg la...akhir bengkel ni,sume group kene buat persembhn...group ak di koreograf oleh penari lelaki terbaik FESZAM 08 iaitu anuar @ awai dr UM...ak respek cara die menari...smart giler!!! mantap! die pon sempoi! best dpt group dgn die n group ak pon santai...xde tension2....

bg ak,secara xlangsung, bengkel ni dpt merapatkn ukhwah antara universiti2 lain(gitu ukhwah...hhahahah).skrg,UMP dh kamcing dgn UM,USM,UTM,UPM,UUM....bertambh kwn2 ku....alhamdulillah...xrugi dan sgt beruntung join bengkel ni...serius!!! best giler babeng!!!!

xsabar ak nk join festival zapin kuda kepang nnt...!!! (klau ada rezeki dan diizinkn ALLAH) di smping nk bertnding, leh jmpa balik kwn2 sebengkel....rasa tu je kot dpt ak kongsikn....tgk r gmbr2 masa bengkel ni...have fun!!!

time ceramah,kiteorg tido kt belakang....hahhaha...!!!!

ASEAN UNIVERSITY GAMES 2008 (AUG 08')...

|

Assalamu'alaikum...salam perpaduan...
sorry xupdate blog...busy sikit...hehehhe....
entry kali ni ttg event yg ak join...AUG 08'...lps festival zapin ari tu, kami ada buat persembahan kt stadium bukit jalil pd 14 dan 15 hb disember sempena AUG 08'..bertolak dr UMP pd 13 hb...kami menginap di kk17 UPM...13hb mlm tu,kami join utk pembukaan AUG 08' tu...mawi,zahid n syafinaz buat persembahan...best n mantap!!! rancangan awal,both days(14 n 15hb), kami akan bwk zapin pekan yg kiteorg bertanding masa FESZAM ari tu...tp,masa rehersal, kiteorg rasa mcm xsesuai je utk di persembahkn...so, kami decide utk bwk zafana dan hari keduanya, sewang...best sbb,bg ak, ni la 1st time leh tgk persembahan dr Universiti lain dlm satu event...persembahan eh...bkn pertandingan...
untuk sewang,kami xde kostum...yela...plan last minute...pagi2 lg...dh mula cari barang,tali rafia,stepler...utk buat "skirt"...lps lunch...terus buat...di smping buat latihan sblm gerak g bukit jalil...sume last minit....!!!tp,mlm tu,performance kiteorg best...!!! ramai puji...!!!ni la gmbr kami sewang je la...enjoy it...!!!

SALAM AIDILADHA....

|

Assalamu'alaikum dan salam muhibbah...

apa kabar sahabat2 dan sahabiah2 ku...??harap sehat walafiat....
ALHAMDULILLAH...kite masih berkesempatan utk menikmati sambutan AIDILADHA atau HARI RAYA HAJI atau KORBAN...tahun ni,1429 HIJRAH atau dlm masihinya, 2008, agak berlainan bg ak...
pertama nya,ak beraya bersama adik-beradikku...mak ayah ak sedang menunaikan haji bersama makcikku...terasa kelainan beraya tanpa mak ayah di sisi...tp,alhamdulillah...ak dpt tahu,mereka berada dlm keadaan yg baik di MEKAH(lega...rindu bgt kt diorg...)...teringt plak masa ak g sana bbrp tahun yg lps...time ni,ak brd berdekatan dgn tmpt jamrah(waktu raya haji)....dan mngkn,mak,ayah dan makcik ku turut brd dlm keadaan yg sama...rindu saat2 tu...!rasa nk g lagi je....
kedua nya,pada 8 Disember,hari pertama raya haji,merupakan birthday abg ak...! 2 peristiwa yg bermakna berlaku pada hari yg sama...raya dan birthday abg ak...SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN ABANGKU....dh leh kawen dh die...!!!hahahahhaha...
ttg mknn masa raya,xde masalah...sbb,anak kpd org yg menjaga ak masa ak kecil yg baru saja meninggal dunia,die yg masakkn...sodap die masak...! kuah kacang die hngga menjilat jari,beb...!!! xde la kami 3 beradik kebuluran..yela...nk masak,ak..langsung xreti...adik ak,at least reti masak nasi...abg ku,birthday boy tu,at least die power masak manggi...! ak ni je...masak sendiri pon,xrase pape...bau dan bunyi hentak senduk je lebih...rasa, hampeh...!!!(telan je la...hehhehe)

kpd sahabat2 dan sahabiah2 ku, ak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA 1429 HIJRAH...semoga bahagia di sisi keluarga masing2....

cau cin cau...

FESTIVAL ZAPIN MAKUM 2008...

|

Assalamu'alaikum dan salam muhibbah....


1Disember 2008

hari ni,ak bertolak dr UMP ke UPM dlm pukul 10 lebih baru gerak....rancangan asal, kami bertolak terus ke UPM...tp,oleh kerana kereta yg ditetapkan utk membawa koreografer berwibawa Abg Nizam rosak....(kite merancang,TUHAN menentukan....) jd,lps bdk2 UMP siap,kami bertolak ke INDERA MAHKOTA utk ambil Abg Nizam...then,pemandu UMP bawa g mana nnth round satu Kuantan tu...xphm ak...lps tu br bertolak g UPM....ak dlm bas tu,bangun tido bangun tido je keje nya......!!!!! lps berapa jam nnth dlm bas...akhirnya smpi kt UPM....LO UMP,Azman...die la yg uruskn kiteorg selama festival ni berlangsung....smpi kt UPM dlm kul 5.30ptg....smpi je, nmpk bdk2 dr UMK,UPM n UMT(nmpk koreografer die je...)....lps dpt bilik,lepak2 jap then gosok baju utk dinner mlm nya...lps dinner...kiteorg decide nk buat latihan jap sblm tido...sbb,esoknya,kiteorg performe...giliran ke-4 lps UDM,UUM dan UTHM...


2Disember 2008

Pagi2 lagi,lps sarapan,kiteorg kene pegi Dewan Banquet UPM,tmpt bertanding utk buat lthn pola lantai. hari pertama festival, favorite team ak,UUM,UIA dan UM...bg ak, tiga2 U ni,power2 belaka...lps latihan pola lantai,kiteorg terus balik...training kt tmpt lain plak...kejap je practice...then,balik bilik utk rehat n bersiap sblm bergerak g dewan kul 7.30mlm nnt...oleh kerana UMP xde perempuan,so, persiapan kiteorg ringkas je la...make-up pon,lite2 je...

mlm nye,ak berdebar bila pertandingan mula...xtentu arah dibuatnya...satu-satu U buat persembahan...time performe,alhamdulillah...ak xnmpk ada kesilapan major yg berlaku pada team ak(stkt ak nmpk la)...silap sikit2 tu,biasa r...lps habes je,betapa lega nya ak rasa....alhamdulillah...!!lps persembahan team UMP,team yg menarik perhatian ku,sah2 la UIA dan UM...mantap seh....!!!!!tabik r...!!!

3 Disember 2008

Hari ni,kami merancang utk keluar main boling kt mid valley...semata-mata main boling je...ak pon xphm bdk2 ni....! motif main boling je!!!! ak ikut je la...gamat gk la suasana time main tu...abg nizam pon join sekepala gk dgn kiterog...best!lps main boling,kami terus balik...ada la latihan 'tribute'...kami smpi lewat dlm kul 3.40ptg mcm tu,sbb abg driver bwk mana nnth...lalu kt rumah2 mewah area2 KL...lps abes tu,balik bilik terus...kebulur kiteorg...penat main boling katenya...malamnya,malam terakhir FESTIVAL ZAPIN MAKUM 2008...favorite team ak mlm tu, ialah team tuan rumah,UPM..johan tahun lps....bg ak,sume team mlm terakhir tu,best2 belaka (UMS,UTM,UPSI,UNIMAS,UTEM,UiTM)...dan mlm tu gk, keputusan akan diumuMkan...sbnrnya,harapan ak festival zapin kali ni adalah besar...

ALHAMDULILLAH yg xterhingga ak panjatkn masa tu...sbb kami,team UMP dpt ANUGERAH PERDANA...sebaris dgn UIA,UMS dan U lain...xhingat U mana...(tahun lps dpr anugerah utama je...) Anugerah Seri Perdana(UKM,UM,UPM) dan Anugerah Utama...

1st place: UPM (zapin seri bunian)

2nd place: UM (zapin sebat sarawak)

3rd place: UKM (zapin sarawak)
4th place: UIA (zapin darul iman)
5th place: UMS (zapin tingkah talu)
6th place: UMP(zapin pekan)

lps selesai majlis,ada zapin lambak,UMP join je la...UMP kn gila2....! lps tu,bergmbr la kiteorg....! hampir sume U kiteorg ajak bergmbr...kenal ke xkenal ke...ajak je...semangat MAKUM la katakn...! after that,kami melantak...xcukup mknn yg tuan rumah bg,kluar UPM,g mkn lg....! mmg gila bdk2 UMP...! lps melantak,balik bilik....buka hamper(mkn lg tu)! then,tido....

4 Disember 2008

Hari ni,ada bengkel..soal jawab je..bkn bengkel tarian mcm tahun lps...! mula2,sume senyap je...penat lg kot...! lps bbrp minit,baru panas dewan tu...ramai mempersoalkan kemenangan UKM...mana xnya,sume U(17 universiti dr 18universiti yg bertanding)pkai lagu xde nyanyian...ikut syarat...UKM je ada nyanyian...dpt no-3 plak tu...! mana la org xbersuara....!!papepon, keputusan adalah muktamad...! hentam mcm mana pon,xleh ubah gk...ak puas hati bila ketua hakim, En Mahmood komen ttg persembahan team UMP punya....mmg betul apa yg die katakan....kami pon berlatih 5hari je...klau ikut jam,xsmpi 4hari kot....jwpn pada soalan2 lain,ak malas nk komen...!komen pon,buat sakit ati je....!
lps bengkel tu,check out la kami dr kolej kediaman 6 tu....terharu gk bila ak dgr ada urusetia yg suka persembahan UMP....bkn mmbangga diri,tp,terharu....sbb,kami ni,bkn penari expert mcm UPM,UM,UIA,UUM dan lain2....alhamdulillah sesgt...
~~~

lps ni,persembahan untuk ASEAN UNIVERSITY GAMES...jmpa lg guys....!!! kpd rakan2 univesiti,jumpa lagi di festival yg akan dtg lg...!

kembali.....

|

assalamu'alaikum....

apa kabar sume...??? harap2 sehat sejahtera hendaknya....sorry sbb agak lama la xde entry baru...bukan xnk buat entry baru....(nnt kene fire dgn tut..tut..tut...)internet kt umah dlm U ni...xde internet...satu blok je yg xde...block2 lain,ada je....sedih!!!!!
skrg ni,perkembangan terbaru diri ku ini...sedang gigih berlatih utk festival zapin yg xlama lg...bila??? tarikh festival tu... 1- 4 Disember 2008... tahun ni buat kt UPM Serdang...
tahun lepas kt UTM,Johor...
mcm biasa la...sume anggota badan dh mula sakit...lagi2 kt kaki...!!! Allah je la tahu betapa sakit nya kesakitan yg sedang diriku alami....tp,ak anggap ia untuk kesihatan...knp???
yela....ak ni bukan pandai main bola sepak...bola tampar tu,boleh la sikit2...lari??!!! lagi la xboleh...sbb,sejarah diri ini menyatakan ak ada asma atau semput atau mudah sesak nafas...
So,stelah bersukan telah aku nyahkn daripada aktiviti dlm kehidupan ku...ak xde buat apa2 pon aktiviti yg membolehkan badan ku ini berpeluh....smpi satu tahap,mak ayah ak pon marah sbb asyik duduk umah je....
jd,sejak masuk alam Universiti...ak join la tarian ni...dgn azam,ak nk sehat kn badan ak ni....lgpon,ak mmg kesenian dan kebudayaan...nk2 tarian...dgn tarian je la ak dpt 'bersukan'...
tu la serba-sedikit ttg diriku....saje nk kongsi....!heheheh...
jd,kepada sesape diluar sana, sila la jemput ke FESTIVAL ZAPIN MAKUM 2008 di UPM SERDANG 1-4 DISEMBER 2008.......
tu je la stkt ni...
salam....
cau cin cau....

Pergi sudah tinggal kan ak....

|

ketika ini...
hati ku menangisi...
menangisi org yg amat ku sayangi...
yg ku hormati...
yg dulu nya menjaga diri ini...
makan,mmbersihkn...segala2nya..die beri....
lengkap utk seorg ibu yg misali...
tak terbalas segala pengorbanan die pada diri ini...
kini...
hnya gmbr nya dpt ku tatapi...
dirinya tidak dpt ku jumpai lagi...
tiada senyuman die lagi...
tiada nasihat lagi dpt ku dengari...
kini...
dirinya dlm memori...
pergi menemui ILAHI...
kehidupan abadi lagi hakiki....
YA ILAHI...
cucuri lah rahmat MU...
agar die bersemadi dgn aman...
ampunkn segala dosa2nya...
terimalah segala amalannya...
golongknlah die dlm golongan org2 yg solehah...

ibu tumpangan ku, Pn. Hasnah atau dlm entry yg lps, ak bgtau nama pnggilannya nyanya..
pergi buat selama....telah pon meninggal dunia...
sekali lagi...ak diuji dgn xdpt melihat wajah org yg ak sayang utk kali terakhir sblm di kebumikan...
ALLAH PENENTU SEGALANYA... xdpt ak halang...ak terima seadanya....

hatiku sayu dlm keriangan(episode 2)

|

continue....
keesokn harinye,sblm balik ke universiti pd pukul 8.30mlm nya, kami adik-beradik rncg utk melawat ibu tumpangan ku...yg agk serius sakitnye...mksd ak,org yg telah menjaga ak dr kecil(seawal umurku bbrp bulan) hingga la mak ak berhenti keje(ak start sekolah menengah..)....
ak betul2 terperanjat melihat ibu tumpangan ku...(masa dulu2,ak pnggil die, nyanya...suami nya baba...baba sudah pon meninggal dunia..masa ak darjah 4 kot...ak xingt..sblm baba dikebumikn,ak sempat melihat muka nya.waktu tu,ak bersekolah agama pd waktu petang...sedih!)
nyanya masa ak lawat die,muka, tangan, dan kaki die bengkak dgn air...adik ak kate,lebih kurang r keadaan arwah mkck ak yg meninggal sem lps...ak xterkate masa ak lihat wajah yg menjaga ak semasa ak kecik...yg melayan kerenahku...mmbersihkn ak....memberi ak mkn...menyuapkn ak nasi...mendodoikn ak semasa tidur...! ak betul2 xterkate...! ak usap tangan nya....sayu hati ak...!!!

die dibantu dgn bantuan pernafasan...seksa ak lihat nyanya bernafas...ak betul2 xsangka...sblm ni,ak diberitahu,die koma sblm dtg hospital...ak xtahu sakit apa... doktor kate,paru2 die xbrp kuat...sblm ni,die ada asma...tp,xde la teruk....

ak sedih dgn kisah nyanya yg boleh ak katekn dipermainkn oleh anak2 sendiri demi harta peninggalan baba pada nyanya...ak xphm...sanggup langgar wasiat ayah semata-mata nk harta!!! SI ANAK,suruh IBUNYA SENDIRI jual rumah yg AYAH n IBU DIORG tinggal bbrp puluh tahun dulu...tmpt DIORG DIBESARKAN juga...motifnya, NAK DUIT...!!! kejam....! sblm nyanya tnggal di rumahnya,die sehat je...sakit sikit2 biasa r. sakit tua.tp,bile die tnggal dgn anak die kt KL tu,terus jd mcm ni....

sblm ak pergi,ak cium dahi die...!pegang tgn die buat kali terakhir....on da way balik,ak jmpa la anak2 nyanya yg berkelah depan lif hospital tu...harap je kaya! pakaian,xsemenggah...sume buat muka xbersalah...menyampah ak tgk...!
ak n adik beradik tnggalkn hospital tu....ak diam je...smpi la naik kete...
ak doakn nyanya lebih baik...lebih sehat...klau tidak pon, biarlah die pergi....dr die terseksa begitu...tambah perangai anak2 yg kejam+tamak tu....ak rela klau die pergi dr die terseksa...ak xsanggup lihat die begitu...!!

pesanan ku pd diriku n sume...
PLEASE...!!! APPREACIATE YOUR OWN PARENTS...!!!! klau xberdaya...DOAKN LAH KESEJAHTERAAN DIORG setiap kali berdoa...TANPA IBU BAPA,KITA TAK WUJUD...!!!!

M E R D E K A ! ! !

|

ALHAMDULILLAH....syukur pd ALLAH YANG ESA LAGI AGUNG...
akhirnya,ak dpt menamatkn exam utk semester 1 tahun ke-2...ak buat entry ni slps ak balik dr menjawab paper yg terakhir...!!! lega rasanya....!! syukur sesgt....!!!
sem ni,ak kene amek 4 paper utk final exam....there are:

1: Database System (04 november 2008)
2: Discrete Structure & Applications (07 november 2008 (my birthday!))
3: Object Oriented Programming (10 november 2008)
4: Introduction to Software Engineering (11 november 2008)
Selesai...Selesai....!!!!! so,skrg ni,tugas ak beralih pd Festival Zapin MAKUM yg akan diadakn di UPM Serdang pd 1-4 Disember nnt....doa2 kn lah kumpuln zapin U ak, ni bwk balik sesuatu...at least pon, meningkat drpd yg lps....!!! insyaALLAH...! AMIN.....

HADIAH DARI HATI....!!!

|

Semua manusia pasti akan melalui satu hari yang dinamakan hari kelahiran...Begitu juga dgn diri ku...! Kini,ak berusia 20 Tahun....ALHAMDULILLAH...ALLAH masih memanjangkn umur ku utk menikmati kehidupan yg dianugerahkn...tarikh, 7 NOVEMBER pd setiap tahun, hari yg bermakna bg diri ku... Terima kasih pd housemate2 yg menyanyikn lagu secara berkoir! jgn terkezut!!! tp,xjd nk kene kn ak mlm tu...!!! cube lg ye!!! keep it up!!
tarikh 7 NOVEMBER pd tahun ni, berbeza sikit... yg pasti, ak meraikan nya tanpa ibu bapa ku sbb diorg g haji tahun ni... then, segala peristiwa yg berlaku pd tarikh kelahiran ku ini, semua baik2...

1: 7NOVEMBER jatuh hari JUMAAT...Penghulu segala hari...
2: ak dpt jwb exam paper discrete structure dgn baik...alhamdulillah....
3: ak dpt jumpa seseorg yg dh lama ak xnmpk die kt U ak ni....bahagia dpt lihat muka die...!!!
hehehehehe.....
4: ak mkn dgn bk nye ari ni...!!! gile btul..!!huhuuhuuh....
5: then, ak dpt msg dr ayah ak dr madinah...! bertnya kabar...ak lg gembire...!!!

smpi la ke mlm....hati aku xpernah rasa begitu gembira dan x terdetik langsung perasaan risau ke, susah ke.... byk gk la ak lemparkn senyuman ku ari ni....!!! hehhehe....(motif...!!!)
sekali lg, ak sgt terharu dgn ucapan2 dr semua kwn2 ku...dan dr si dia...!! ops!!!!! thanks a lot guys!!! ak sgt2 berterima kasih....
semoga persahabatan yg kita jalin kn dan wujudkan ini, dieratkan, di rapatkan dan dikukuhkan jalinan dan ikatan nya....ibarat tali yg tersimpul mati, biarpon reput di telan dek zaman, tetap maintain!!! hehhehhe....
LOVE YOU GUYS!!!!

hati ku sayu dlm keriangan(episode 1)...


Assalamu'alaikum dan salam perpaduan!!
1st of all, mntk maaf sesgt...agak lama xhupdate blog ni....yela...skrg ni kn musim final exam..so, byk study akhir2 ni...(study katenye...!!!hahhahaa....) dlm minggu study yg start 27 hingga 2 November 2008, ada 2 peristiwa yg menyentuh hati ku yg sensitif ni....! satu gembira+sedih..satu lg, sayu+sedih+kesian....
start with the first one...HAPPY + SAD...
camni, ak balik umah dlm mnggu study week tu...30hb Oktober...sbb,nk hntr parents ak dgn makcik ak pergi menunaikan haji tahun ni.... yg happynye,sah2 la kn...balik umah...! sape xsuke balik umah sendiri...(yg xsuke tu,ada something n somewhere wrong la tu...) smpi je umah ku, ada kaum keluarga yg menziarahi ayah n mak ku di rumah...adik ak time tu,g tlg makcik ak uruskn kedai sblm g haji...so,ak rehat je la..xtahu nk wat pe...smpi la diorg balik...
Esoknye, lps solat Jumaat, depan tv dh penuh dgn barang yg nk bwk g haji....! meriah ak tgk..!
Jadi, ak pon,tlg la mak ak,ayah ak, n makcik ak...packing barang2 diorg...! lipat baju2 diorg, susun dlm beg, dan check apa yg xbwk n xperlu di bawa ke tanah suci...! teringt dulu2 time ak pegi sana....best!!!(wlaupon selalu kene mrh...hhehehehe...)tahun ni,1st time makcik ak g haji...n 2nd time for my parents....so,leh la diorg bantu makcik ak yg br pertama kalinya g haji..
seronok sgt bantu diorg...!pagi SABTU, ayah dan mak beri amanat sblm pergi ke Tanah Haji....
sedih...ayah ak,mcm nk nangis,tp,ak dpt rase kn,die kene tahan dr menangis,...!
then, SABTU lps solat isya', mereka bertiga pon bertolak ke Kelana Jaya dgn hadirnya kaum keluarga dr Johor,Melaka n KL...pemergiaan diorg diiringi bacaan doa selamat yg begitu menyentuh jiwa ak..dan di azankn oleh adik ak...! lps diorg gerak,ak kemas rumah tu..sbb, xde org yg akan tnggal umah tu awal November ni...sbb, sume adik-beradik ku, akan final exam...so,lps final la kami br balik umah...puas ati ak,bile semua pinggan mangkuk,sampah2, dan perabot, siap dibersihkn dan di atur kembali susunannya... klau kite nk tnggal sesuatu tmpt,kenelah tinggalkn nye dgn bersih....!!!
Kami bertiga(ak n adik beradik ku) last sekali tnggalkn umah... then kami bergerak ke Kelana Jaya.. smpi je sana, ramai sgt manusia...
pukul 3.15pagi jemaah haji yg akan bertolak ke Madinah dgn penerbangan KT 10 mula msk ke tmpt pendaftaran... keadaan terlalu sesak smpi mak n makcik ku susah nk gerak...ak yg tgh usung beg mereka,xdpt tlg diorg sbb,sesak sgt...tension ak dgn 2org makcik n pakcik tu...mana xnye, tahu la takut terpisah...tp,pikir la...org belakangnk gerak gk...die diorg terpacak kt situ...!!! eee...tension ak...rase ak nk angkat diorg,mskkn diorg ke dlm....muka tebek je...!!! eeee...!!!!
akhirnye,alhamdulillah...mak n makcik ak, msk ke dlm dgn slmtnye.... sblm diorg msk,sempat ak bersalam dgn mereka bertiga... air mata ak mula jatuh...! aarrrgghhh...!!! xdpt tahan time tu...!!!
lps salam... kene la keluar dr kesesakan manusia yg br seciput utk dibanding kn kt Tanah Suci nnt...keluar2...ak tertinjau2 mana la diorg...xpuas lg ni... nmpk je diorg, dlm kul 3.25 pagi jam ak,terus ak lambai mereka...dan time tu adalah kali terakhir ak melihat wajah IBU KU, BAPA KU, dan MAKCIK KU.... aarrrgghhhhh...!!! ak xnk pikir yg negatif...!!!
ak balik dgn diam seribu bhs.....xde mood nk berckp...!! tnggal lah kami bertiga...ALIFF(abangku), AZIM(ak) dan AZWAN(adik ku)...
kami tdo la kt umah saudara kt KL tu...
next episode, to be continue...

Salah Guna Agama....????

|

entry kali ni,mengenai sekumpulan pelajar pondok yg seolah2 menjual agama sendiri utk menyelamatkn diri dan menutup kesalahan sendiri..iaitu kes pkai topi keledar dgn pkai serban...dlm kes ni,bg ak, kedua-dua pihak iaitu kumpln pelajar pondok dan polis yg menahan pelajar tersebut, sama2 bersalah dan cetek dlm ilmu agama(wlaupon bersekolah di pondok...)....! i'm not saying here i'm expert in Islam....! byk lg kene blaja....!tp,pikir logik la.... bace eh statement diorg...

statement pelajar pondok tu: mana lebih sunnah?? pakai serban atau pakai topi keledar...?

si polis laha plak: serban tu utk lebai, korg bkn lebai..!!!(lebih kurg r skrip die...)

kt sini, cube korg pikir, ulas part polis dulu ek....
serban tu utk lebai je ke....!!! xde pon tertulis kt Al-Quran ttg serban hanya utk lebai....org len xleh pkai....!!! semua umat Islam boleh memakai serban tu... itu Sunnah Nabi Muhammad....!!!
lihat betapa cetek pemikiran polis tersebut yg menganggap serban tu utk lebai je....!!!
alasan xkukuh lngsung nk tahan pelajar2 pondok yg x pkai topi keledar tu...die kn polis...yg mnjalankn undang2 dlm negara ni...guna la alasan yg berkaitan dgn undang2...!!! ni x...!!! xke bongok namanya...

ha...yg ni part pelajar pondok tu....!!!
rasanya, sume rakyat malaysia tahu kn,naik moto, mesti pkai helmet!!! wajib!!! yg diorg naik moto xpkai helmet,knp...!!??? dh lama sgt hidup??? pemakaian helmet tu bkn menyusahkn pon....! nk lindungi korg dr kecederaan yg lebih teruk kt kepala klau excident nnt....nk lindung kepala otak korg gk....!!!
yes! ak akui serban tu sunnah....!!! mcm dlm kata2 Syeikh Muhammad Nasiruddin Al-Albani yg bermksd...
"Seterusnya saya tatkala mana memutuskan bahawa hadis-hadis tersebut adalah lemah, tidak lupa untuk menyebut bahawa pemakaian serban Nabi sepertimana adat orang Arab yang telah diketahui umum sebelumnya merupoakan perkara yang sabit dalam hadis-hadis yang sahih yang tidak dapat dinafikan lagi. Sekiranya digabungkan dengan apa yang disebut oleh Syeikh hamid bahawa Islam menyukai penganut-penganutnya dibentuk dengan pembentukan yang khusus yang boleh memelihara mereka daripada bergaul dengan orang lain dengan penampilan zahir hinggalah ke penghujung ucapan syeikh yang baik. maka sesungguhnya saya bersatu pendapat dengan fadhilat Syeikh Hamid dalam memberi galakkan untuk berserban. Cuma saya tidak melihatnya sebagai satu perintah yang pasti seperti pastinya berjanggut yang sabit dengan hadis-hadis yang sahih."
(Terjemahan oleh ustaz at-Takiri)
tp,pemakaian helmet tu bertujuan perlindungan... yg mmberi manfaat pd diri sendiri...!!! mcm dlm hadith ni yg brmksud....
"Tidak boleh memudharatkan dan tidak boleh membuat mudharat. (Sunan Ibn Majah. Al-Albani mensahihkannya).

Jelas lg nyata...pemakaian helmet bkn memudaratkn....mengambil kenyataan dr ulama' Usul dr Arab Saudi yg menyatakn, "Setiap urusan yang memberikan manfaat, sesungguhnya Islam mensyariatkannya, dan setiap urusan yang memudharatkan, sesungguhnya Islam menghalangnya. Setiap yang memudharatkan, maka ia terhalang, dan setiap yang memberi manfaat, ia adalah disyariatkan".
Jd,pkai helmet tu beri manfaat! di syariatkn....klau xpkai helmet, dilarang sbb memudharatkn diri sendiri....! kn senang!!! ISLAM TU MUDAH....
msti wujud soalan ni...ada x dlm Al-Quran suruh pkai helmet...??? ada x diwajibkn...!!! (pelempang je ak bg....!!! )cube korg pikir, zaman Rasulullah dulu,dh wujud ke helmet? dh wujud ke motosikal?? xde kn...!!

xkn sume benda dlm dunia ni yg dicipta oleh manusia perlu dinyatakan dlm Al-Quran secara bulat2....mmg Al-Quran tu merangkumi seluruh kehidupan skrg dan yg akan dtg...xkira dr segi apa pon...kawen,ekonomi, undang2....lengkap! tp,Allah memberitahu pd umat-Nya dgn kata2 yg mengandungi mksd yg tersirat...! tu guna nya otak!!! pikir mksd yg tersirat dlm ayat2 Allah dlm Al-Quran....
ak xphm knp,lg berlmu org tu, lg 'bodoh' tindakan die...cube kite lihat eh, ajaran sesat diasaskn oleh org yg berilmu....bkn calang2 org...!
pikir2 kn lah...sume ada otak yg waras...dan slmt beramal....

PESTA CAHAYA...!!

|

dh sminggu dh event Pesta Cahaya ni berlalu...ak br mskkn dlm blog ni...hehehe...busy katenye...!!! event ni,khas utk Depavali...Indian event...! time ni, group tarian performe...sepatutnya, ada 3 kaum,..cina, india melayu yg performe...tp,cina nye performance xde...so,ada melayu n india je,..sah2 la india ada kn...event diorg...!!! bwk zapin la...tu je yg mmpu dan sempat,....! ada 5 hari je practice...ni la gmbr ak kt event tu...gmbr performe,xbrp lawa...so,ak upload gmbr2 yg lawa je la...thanks to kak danilawati...!!! camerawoman UMP yg kreatif!!! tabek r kak!!!
sblm performe...wajib brgmbr...lps performe...with manikavasagar...ada sorg lg...sivathiban...dia xde masa event tu...kene g KL...!!!with yasohtha...
with Umaya....

with Madam Normala(patung cendana) and friends....

KENAPA...???

|

KENAPA....KENAPA...KENAPA...
knp semasa ak wujud, sume baik....
semasa ketiadaan ku, ditikam , di robek, di calarkn dgn perbuatan kau yg semata-mata ingin mengaburi org luar yg bertandang ttg perangai sbnr diri sendiri....

ak mangsa nya...!!! tp,apa salah ak...!!!??

ada ak buat pd dia spt apa yg dia buat pd ak skrg!!!???
malah ak buat sebaliknya dr apa yg dia buat......
ak hormatinya...ak jaga hatinya supaya tiada masam muka antara kami yg duduk di bawah payung yg sama....

ak buat itu...ak buat ini....
adakah ini balasan yg ak dpt dr KAU!!!???
bkn ak terhegeh2 ko mmbalas nye...malah,xharap pon...tp,itu kah cara kau mnghargai org yg berbuat baik pd kau slama ni....!!!

segala 'kesalahan' tu,kau beri kt ak....! spy si DIA nmpk, ko bkn spt yg bdk laki len lakukan 'kesalahan' tu...mcm mak ak xajar je kn,....

padahal ko raja 'kesalahan' tu....ak sabar je melihat 'kesalahan' ko selama ni.....
nk tegur,ko dh besar...!!! lebih 'besar' dr ak...!!!
mngkn ak ada buat salah....tp,at lease,ak xbuat benda tu setiap kali si DIA dtg....

hemmm...mgkn dugaan Allah pd diriku yg sgt lemah imannya ini utk melihat sgl warna2 hidup KAU yg ak rasakn KAU sendiri mewarnaknnya dgn kelabu kehitaman....
pernah ak mndgr, sgl dugaan-Nya adlh tanda syg-Nya pd hamba-Nya....
ak pasrah ats dugaan-Nya..akur pd takdir yg tertulis.....

TUHAN,beri ak kesabaran utk ku menjalani hidup ku ini....

FREEDOM....!!!!

|

detik ak menaip entry ni,ak berasa sngguh bebas...
setelah satu minggu ni,di selubungi dgn assignment dan project yg perlu disiapkn...
slps, test BI, formal review, dan akhir skali, td, presentation project OOP....
setiap hari dlm mnggu ni,ada saja kerja yg perlu dibuat dan perlu difikirkn perancangan nya....spy xde la gopoh-gapah saat2 akhir(ni dh saat akhir la ni....)
petang td, ak,yaso,nancy dan din pergi ke bilik Miss Junaidah utk present mini project!! kiteorg buat "Clinic Registration And Billing System" guna Java... bg ak la kn, JAVA ni susah r nk fhm coding die....totally different compared with VB....
slps group ijan,maya dan kak dila, group kitorg plak.... msk la ak dlm keadaan selesema yg xbaik2 sejak smlm....msk2 je bilik Miss Jun, terus die suruh tnjk kn concept OOP yg kiteorg guna...then,demo the system....demo la Nancy Lieu Fui Leng...sbb die yg buat system tu...!
demo...demo...demo...Miss Jun nmpk nama patient xleh kuar kt resit...Miss Jun dgn gigihnya, menolong kami settlekn mslh tu...!cube dan cube dan cube... xberjaya gk...!
ak sampuk je org len ckp...nnt xde markah ak klau xkeluar suara...!
group sblm ni,sume kene tnye, apa itu inheritence...polymophism...bla..bla..bla...
group ak je xkene tnye....sentap gk...!
lgsatu,ak rasa, group ak bkn buat presentation,tp,mcm tnye utk final nnt je....xde intro, xde konklusi...tetibe bncg ttg coding....
pape pon,alhamdulillah la....selesai dh assignments n projects sem ni....
menghadap final plak....!!! mmm...4 paper tu...!!!
i think,thats it for now...(nnt ak letak group ak ni...)
cau cin cau...

Kenangan Raya...

|

keluarga ku...
gmbr bersama makcik ku pd raya pertama n terakhir dgn dia....
miss her so so much!!!

TRIPLE A BROTHER

(dr kiri:Azwan(adik),Aliff(abg),Azim(ak la...))

saudara-mara ku...

Sambungan Kisah Raya...

|

salam....
sambung eh...

kt Muar,kampung mak, mcm biasa tidur apartment dgn makcik ak...adik mak ak! kali ni,pakcik ak kene keje time raya...so,makcik ak je ada dgn anak2 die....
smpi2 je apartment tu,kemas sikit2, then mkn...ak rasa,ak kt apartment tu,asyik mkn je keje ak...xphm ak...xkire la,br balik dr beraya ke, apa ke...mkn je...!!!
1st raya mlm,famili ak gerak beraya umah pak su dan pak dak ak...area2 muar je....mcm biasa r..pegi umah org,mkn je la...nk berbual,diorg berbual psl politik dan keluarga...so,nk join pon,xleh...mengunyah je la...
esoknya, balik Pagoh, area arwah datuk ak...ramai adik beradik die kt situ...so,beraya la kiteorg kt sana....penat gk r...jauh gk dr Muar ke Pagoh tu....sbb ak penat tidur dlm kereta...hahhaha!!!
lps satu umah,satu umah lg....pening ak,nk pnggil apa saudara mara ak tu pon ak xtahu....yela...jarang jmpa...nk2 ak blaja kt pahang ni,lg la jarang balik umah dan kmpong...
Seperti biasa...tuan rumah akan sediakn mknn byk2,ak la jd tukang mkn...klau x,kecik ati plak tuan rumah...ak pon,layan je mkn...melantak...
sama la pd waktu mlm nye... kali ni,agk meriah bg ak... sbb saudara ak dr KL tu ada...
ramai adik beradik mak ak,yg berkumpul kt umah akak mak ak....klau berkmpl ramai2 mcm tu,ak lyn bayi2 yg ada je la...best lyn diorg....wlaupon nakal nk mampos...! hahahha...

Pagi2 Jumaat,kami 2 keluarga,gerak balik Melaka....sbb,ari Jumaat tu,turn org Melaka plak smbut saudara mara dr Johor dtg beraya...so,smpi je umah, gigih la ak dan mak ak,kemas umah tu...mak ak pon order mknn dr kwn nye,ak bersihkn apa yg patut....abg ak masukkn kuih dlm bekas kuih raya...ayah ak bersihkn halaman umah...sape lg ek...
a'ah...adik ak...die membute...!!! tension ak,...!!!! (patut la lupe...xbuat keje! hahha..)
so,satu satu famili dtg umah....smpi la ke mlm...meriah umah ak time tu....

bile saudara mara dr Johor balik,keluarga ak dan makcik ak bersalam-salaman...
sedih time ni...sbb,2 keluarga adik beradik ni, sgt rapat bebanding keluarga adik beradik mak ak yg lain...sgl susah senang,saling bantu mmbantu....klau ada arwah mkck ak(kakak mak), msti lg bermakna raya ni....

Konklusinya,bg diri ku, yg xsempat bertemu,bercakap, mnjaga dan mmbawa jenazah arwah mkck ak,ak rasa raya thn ni sgt mnyedihkn sbb ketiadaan nya...sgt terasa kehilangan nya....terlalu byk kenangan bersama mkck ak tu....
sekian je...

Raya dh seminggu!!

|

Assalamu'alaikum...dan salam aidilfitri!!!

entry kali ni,didahului dgn ucapan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN....

ari ni,cukup sudah seminggu kita umat Islam menyambut Hari Raya selepas berpuasa selama sebulan.kejap je kn kite berada di bulan Ramadhan yg penuh dgn ganjaran yg melimpah-ruah...

sbnr nye,entry kali ni,nk kongsi gmbr ttg raya ak kt kampung melaka dan muar...tp,gmbr2 tu ada kt handphone adik ak.xtransfer lg pd laptop.so,kene tnggu die! tension ni...!!!

ak ingt lg,1st takbir raya yg ak dgr ialah pd pukul 7.35malam..time tu,ak tgh mkn lg...sume famili ak dh habis mkn,ak sorng je xhabis2!!! balik je umah,melantak je keje ak!!!! hahaha!!! best owh..sbb,ak dh lma xmkn masakan mak ak...! lg2 malam raya tu,mak ak dh siap buat rendang daging! perghhhh...!!! mantap seh rendang mak!!!! kejap je habis!! huhuhuh....

bile ak dgr takbir raya,mcm2 ak rase... gembira,sedih dan mcm2 lg la... gembira sbb dh selesai satu kewajipan sbg seorg manusia beragama Islam..then, part sedih plak, 1st,Ramadhan dh abes... then, tahun ni,raya pertama ak dan keluarga ku beraya tanpa makcik ak iaitu akak kpd mak ak yg tnggal bersama keluargaku...betul2 rase sedih sbb dia tiada lg bersama ak dan keluarga. msti lg meriah sekiranya arwah masih ada...!!! rindu sesgt kt die!!

1st raya,spt biasa,slps solat Aidilfitri, keluarga ku akan menuju ke kampung sblh ayah dulu kt Pasir Putih,Bachang,Melaka....terubat rindu ak pd nenek dan atuk ak.sbb,lama xjmpa diorg...

time kt umah nenek dan atuk ak,ak pelik skjp..sbb,ak kene buat keje2 kt dapur dan tolong nenek ak hidang minuman pada tetamu yg dtg...sblm ni ada gk mcm tu,tp xde la ak seorg je kt dapur tu...ni bkn merungut tau!!! suke lg! hehehhehe...rupe2 nye masa tu,mak saudara ak g umah nenek apa nnth...ak lupe nama die dan kaitan die dgn keluarga nenek dan atuk ak...tp,yg ak pasti,rapat...hihi!!

jd,ak sorg je kt dapur tu...segan owh..! lg2 time ak hidang air kt saudara mara yg sah2 ak xpernah jmpa! apa lg,ak senyum je la....janji,niat ak time tu,nk tlg nenek ak yg sakit kaki..best gk..ak hidang air,basuh pnggan mangkuk, buat air, kemas meja mkn,kemas dapur sikit..wah! best!!!!

then,lps balik kampung melaka,kami sekeluarga bergerak ke Muar,my second kampung! mcm biasa r...balik Muar,msti tidur kt apartment!mmm...rase mcm panjang bebenor ni... to be continued...

YeYeYe....

|

DH BALIK UMAH....!!!HUHUHU....

assalamu'alaikum....salam aidilfitri utk sume...
apa kabar??? alhamdulillah...ak makin sehat...btw,ari ni ak dh ada kt umah...!! gembire xterhingga...!!!ak smpi2 je melaka mlm td,ak menjerit dpn bustop...!!! gilr kn...!!! tp,tu la yg ak buat!!!huhuu....!!! best seh dpt balik umah....lg2...jmpa mak and ayah ak...!!! nikmat yg terhingga....! mlm tu,lps mak n ayah ak jemput kt bustop,kami pegi mkn...! then g Mydin yg buka 24 jam sbb mak nk beli barang dapur...yela,anak2 balik..msti la nk masak lauk kegemaran anak2 nya...xsabar u all....Mydin tu..sesak nye...!!! ak dh la xboleh tgk org ramai2 ni...msti kepala ak sakit...! nasib la part barang2 dapur kt Mydin tu xsesak...lega sikit...!

lps beli brg2 dapur, dlm kul 1pagi, kami balik umah...ak menjerit sekali lg...sbb dh smpi umah!!!
dlm hati ak,alhamdulillah...slmt smpi umah!!
mak ak kate,mlm esok, abg ak yg kt UIA tu,akan balik...lengkap sudah keluarga yg ak sgt sayangi...!!!huhuu...
that's all for now....
cau cin cau...

Menghitung Hari & Masa...

|

Assalamu'alaikum dan ahlan wasahlan....!!!
kali ni,entry ku ttg keghairahan ku untuk balik ke rumah bersama keluarga ku selain berhari raya yg xlama lg menyapa kita...
ari ni,kelas sikit je...tp,ada gk ak terponteng....! belah pagi...hehehhe....
ari ni,ak dh kemas dh beg ak..buang habuk2, debu2...ye la, lama dh xbalik,then...smlm,ak dh lipat bj yg ak dh basuh isnin lps...!!! another 2 steps to go...!!!
huhuhu....xsabar nk balik...!!!

COME BACK...

|

Assalamu'alaikum n salam perpaduan!!!

brp hari dh xupdate blog ni...Apa kabar sume??? harap2 sume sehat la ye...ak skrg kurang sehat..tp skrg ok r sikit nk di bandingkan rabu lps(17/9)..sakit giler2! segan ak kt presiden kelab!! (tp nk diguling dh pon...hihihi..) sblm die balik umah,die singgah umah ak,ak melalak kesakitan dpn die....Tuhan je la yg tahu betapa sakitnya kepala ak mlm tu...!!! lps melalak, ak bantai tido plak....nasib la khamis tu kelas start kul 10! tu pon xjd! tension satu jam tu! punya la gigih ak dtg kelas meredah kesakitan...akhirnya,lecturer xdtg!!

hari khamis,ak perasan muka ku bengkak sebelah kiri(dlm gmbr)...nmpk kn muka ku ala-ala chubby + cute2kn...hahahaha..!! berdenyut dan sakit kepala gk r time nk sujud....!!! nk buat mcm mana,tahan je la....! tu je mampu! dh g klinik dh hari jumaat ari tu...tp,phm2 je la...klinik kerajaan...! sabar je la...tmpt yg agak terpencil plak tu....hmmm....no comment!

skrg,mak n ayah ak dh tahu ak xsehat!!! adik ak la...bgtau kt mak ak...gedik!!!! bkn nya apa,xnk la risau kn mak n ayah ku...xnk kacau diorg berdua...berdua kn lebih baik!!! (ops...ada yg terasa ke???xde niat,k...huhuhu....) Btw,nk ucapkan terima kaceh pada faiz sbb belikan aftif 5..dgn izin ALLAH, kurang sakit kepala...dan make-over kn rambut ku... turut menyumbang, yusrie dan jumain!!! pakar stylish katenya..!!! huhuhu...
lps ni,klau korang nmpk xde pape perubahan...shhh...diam sudeh!!!!

ari ahad ni,ak bertanya kabar pada adik ku yg kt seremban..pon sakit jugak...sakit gatal2 satu badan!!! hhmm... skrg die ada dgn family die...xde la risau sgt..! lama xjumpa die...!!

Buhsan....!!!

|

salam perpaduan...

Hari yg lama ku tnggu2 setiap mnggu....hari Jumaat...selain penghulu segala hari, hari Jumaat juga permulaan weekend bg ak...ari ni,satu kelas je ada...kul 8. gigih ak tdo...bgn...tdo...bgn.sbb xnk poteng kelas..sbb byk kali gk ak ponteng kelas ari Jumaat...hehe!!! Dan mcm biasa la..waktu kelas PAGI,mata pon berat mcm kene hempap batu...ak cube xnk tdo dlm kelas sbb mcm xhormat plak lecturer kt depan...

lps miss tut...(confidential,ok!!!) said,"OK class,that's it for today.we'll continue next lecture.U can dismissed.thank you." ak dgn tangkas nye,kemas buku dan alat tulisku dan terus keluar.Bermula weekend ku..!!!huhuhu....ni la yg ak rase setiap hari Jumaat.dlm hati ni,gembira xterhingga...mmg korang pikir,xhapa2 la mamat ni...weekend pon nk happy2...!!! So what!!!

ari ni (jumaat) gk ak sepatutnya kene bg duit pd kwn baik ku...die sgt baik u all...!!! xtahu nk bgtau mcm mana dh...ak nk join satu bisness ni..kene byr mcm duit pendaftaran la...ak lupe nk kuar duit tu...sbb ada discussion mengejut utk assignment Database.smpi la kul 10lbh...lps tu,ak balik,smbg assignment ak yg xhabis2....laha sgt!!!sian kwn ak tu...!mmm...

mlm nye,yusrie,jumain dan tito pergi upm sbb ada debate friendly katanye...diorg gerak kul 9...daoz plak balik umah..sbb ada masalah keluarga..xhingat plak apa masalah tu...

ak dan khalisah...ops! khalis je kt umah tu...selain abai,azam dan k....

bosan gk...mlm tu,ak mengurungkan diri dlm bilik...tgk video2 yang mampu membuatkan mataku ini tidak lena dan hanyut dibuai masa...

smpi satu thp,dh sume video ak tgk,dan oleh kerana terlampau bosan,ak tido je....nnth kul brp ak tido...!


Berita terkini....hihihi...

|

Assalamu'alaikum...

Hari ni,genap 10 hari pertama dlm bulan Ramadhan...alhamdulillah...xponteng lg puase...!!

xde apa yg menarik ari ni nk dikongsi bersama kalian..cume mood ku kali ni lebih baik dr smlm...hehehehehe....!! smlm,mcm xde perasaan..jgn tnye knp..ak sendiri tiada jwpn nye..(cewah....mcm ayat drama plak..)

Hari ni, ada softskill yg sgt laha!!! bosan dan amat membosankan...!!! sgt laha....!!! tp,ak gigih gk pegi... ari ni,ak xpegi menjual...HA!!!! pikir lain la tu..eeee...jgn pikir lain la...!!!! ish...!!!! xpergi menolong gerai rumah kt Bazra tu mcm sblm ni...sbb apa??? sbb tdo!!!!hehehe...bahagia ak tdo!!! bgn2 tdo,lps solat asar, ak membeli mknn dgn jumain kt kedai kk2 ni..gigih berjalan mmbawa payung!!!sbb takut hujan ketika berjalan... sbb basikal ada satu je...yg nk pegi kedai 2org..so,jln kaki sudah!!!

Berita yg baru ak terima...ingt lg x pelukis yang menimbulkan kemarahan umat Islam dgn melukis karikatur Rasulullah S.A.W yang kita sayangi yang diterbitkan di suratkhabar Jyllands-Posten pada 30 September 2005 yang lalu... Pelukis Denmark tersebut diberitakan sudah mati dan berita ini sengaja disembunyikan oleh pihak Kerajaan Denmark...dh tahu salahkn..mcm tu la..!!! jd,sesiapa yg mmbaca berita ini,sebar-sebarkan kpd semua umat Islam terutamanya...

Best...!!!!

|

Seminggu sudah kite berpuase....sekejap je,kn!!! lg terasa bila kite bergelar seorang pelajar....!!!
hari ni,lps solat Zohor,ak hilang arah tujuan...xtahu nk g mana..so,ak duduk dgr tazkirah dr Ustaz Helmi....Dalam tazkirah tu,ak tertarik dgn tazkirah ni....

Perkara yg boleh beri pahala dgn hanya melihat!!!

1. Al-Quran
2. Kaabah
3. Guru / Pensyarah
4. Ibu-bapa

Betapa senang nya Allah nk beri kite ganjaran.....!!! niat ku,hnya ingin berkongsi ilmu yg xsebrp ni pada kalian di samping nasihatkn diri sendiri...hehhehe....ak pernah juga dgr klau kite bgn pagi2...klau boleh, perkara yg kite mula2 nmpk adalah ibu bapa kite...! ni citer klau kite kt umah la...!!!hihihi...

Mcm biasa,ari ni,aktiviti bersama housemate slps Asar, menjual air di Bazar Ramadhan...huhuhu!!! ak nye part busy sikit dr sebelum ni...dulu,dtg2 isi air gula dlm plastik,tp,ari ni,ak turut jual air gk...huhuhu!!! mngkn bg org len, da!!! tu pon nk bgtau ke!! jawab ak...ak punye pasal la wei...hahahaha!!!

hari ni,ak tolong jual air soya panas...yg dh siap di bungkus..sorry to say,ak bab2 membungkus ni,totally fail!!! sorry sesgt!!! tlg lain,insyaAllah ak boleh.....(kot...!!!hahahah!!!) dan ak tlg bungkus kan air yg dh siap di bungkus utk cepatkn lg proses jual-beli...Ramai gk yg dtg kt gerai kiteorg...xsangka plak!!!smpi xcukup tgn dan sempat lg buat air baru...!!!mantap seh....:)

kenangan best ak dgn housemate yg sgt best!!!syukur dpt housemate mcm korang!!!(yusrie,jumain,daoz,tito,azam,abai n k...!!!)

Dugaan tanpa diduga....!!!!

|

Hari ni,puase ke-6....alhamdulillah,ak masih lg bernafas menikmati nikmat Tuhan di bulan barakah ni...
ari ni gk,ak mula sakit perut...!! xtahu knp..bgn je tdo,dh sakit perut....nk kate sahur berlebih2...ak sahur minum air chocolate+nescafe breakfast je...
smpi skrg sakit perut lg....xtahu nk buat apa!!! yg penting,ak xnk gadaikan puaseku...!!! syg oo xpuase...!!!

hari ni,ak ke gerai lg...seronok gk wlaupon sekadar di belakang tabir...
nk tahu ak buat apa kt gerai tu..! ak masuk kn air gula dl plastik...!!! tu je yg mampu ak sumbangkn...nk tlg jual air,ak xreti bab2 promosi ni...

buka puase dgn bebdk senandika yg pasti nye happening...!
tetibe je ak terselit kt group tu... segan pon ada gk...!!! ak mkn lite2 je...nasi putih berkuahkn rendang..dan bersayurkn kacang panjang dan kobis...alhamdulillah..!!!

that's all for today!
cau cin cau!!

days of puasa....

|

assalamu'alaikum.. dan salam muhibbah...
hari ni ak bersahur dgn housemates ak...mkn sesama! dan seperti biase la, ak la yg akan habis kan mknn...penuh perut ak pagi buta tu..!! hancur lebur plan diet ak..!!!

hari ni agak relax sbb byk kelas di batalkan....bahagianya..!!!hehehehehe...
lps zohor,ak mengemas bilik ak...ak pon sendiri xphm dgn diri ak...tetibe je nk mengemas! motiff!!!! lps tu,ak lepak je la...mengadap pc roomate ku...sape roomate ku?? biarlah rahsia...(mottiiifff...!!!!hahahhaa!!)

xde apa yg menarik atau membuatkn ku terkesima pada sesuatu...semua perjalanan hidup pd hari ni,baik dan lancar...Alhamdulillah...!

puase bermula....


Hari ni,kebanyakkan umat islam di seluruh dunia mula berpuase pada hari ni...negara seperti Palestine, Yaman dan lain-lain mula mengerjakan ibadah puase.

ak hari ni bangun awal dr adik beradik ak...huhu!!! bangga plak...pagi2,ak bler xtahu nk buat apa...jd,laptop la tmpt ku...tiket balik pahang hari ni kul 3pm...so,ak pon bersiap la awal sbb xnk kene marah dgn mak...sbb,ak selalu lmbt..heheheh...akhirnya,ak berjaya!

sblom bergerak ke MC,adik ak buat hal la plak...ak kurang senang dgn tingkah laku adik ak pada mak ak...rase nk tampar2 je...tp,bulan pose kn,ak nasihat kn je...tp,ak buat mood xbaik mlm tu...
naik bas CEPAT...nk tahu,bas tu harap je nama CEPAT...haram lembap nk gerak...dgn bau bas tu yg sgt 'harum'...sempit..tension ak dlm bas...dgn bg penumpang duduk sesuka ati je...akhirnye ada masalah kt segamat bile ada penumpang baru...tp,yg xthn,buat muke xbersalah je driver tu....!lg ak tension,dh la xdpt solat asar..waktu buka puase pon xberhenti....! nasib ak beli chocolate sepapan.boleh la buka puasa dgn tu...alhamdulillah..!!!

smpi gambang dalam kul 7.30mlm...thanks pd lida dan senol(berdua je,ok!phm2 je la...ops!)...lps diorg buka puasa,terus amek ak dan adik ak...syg korang!smpi umah,housemate tgh bersiap nk pergi solat terawikh..mantap kn! sume plak tu...bangga kejap! so,ak pon join wlaupon ak xmkn lg..slps solat terawikh,ak habiskan masa kt rumah je...bler xtahu nk buat apa...melantak je keje ak mlm tu..

skt ni je kot kisah kehidupan ku...
to be continue...

cau cin cau!!

Mukadimah.....

|

Assalamu'alaikum....

alhamdulillah...akhirnya, hatiku tergerak juga nak wujudkan blog untuk diri sendiri....
selama ni ak tgk org update blog dan bace blog org lain...hehehe...
knp baru skrg nk buat blog...??? mmm...nnth...ak sendiri tiada jwpn nye...
tp,mmg dh lama simpan hasrat utk wujud kan blog sendiri...akhirnya,tadaaa....
kini,ak akan tulis ttg kehidupan ku...pahit ke,gembira ke...insyaAllah,ak akan kongsi dgn kalian...
ak harap,kalian dpt mengikuti ttg kehidupan ku walaupon kita berjauhan...(cewah....!!!)
segala kekurangan dr segi templatenye ke...bahasanye ke...apa2 je la...
ak dahulukan dgn jutaan kemaafan...
ak terima seandainya kalian mahu beri comment atau bg cadangan ttg blog ak ni..amat dialu-alukan..!!! so,jgn segan2 tau...!!!
sekian saja utk kali ini...
cau cin cau....!!!!