Sambungan Kisah Raya...

|

salam....
sambung eh...

kt Muar,kampung mak, mcm biasa tidur apartment dgn makcik ak...adik mak ak! kali ni,pakcik ak kene keje time raya...so,makcik ak je ada dgn anak2 die....
smpi2 je apartment tu,kemas sikit2, then mkn...ak rasa,ak kt apartment tu,asyik mkn je keje ak...xphm ak...xkire la,br balik dr beraya ke, apa ke...mkn je...!!!
1st raya mlm,famili ak gerak beraya umah pak su dan pak dak ak...area2 muar je....mcm biasa r..pegi umah org,mkn je la...nk berbual,diorg berbual psl politik dan keluarga...so,nk join pon,xleh...mengunyah je la...
esoknya, balik Pagoh, area arwah datuk ak...ramai adik beradik die kt situ...so,beraya la kiteorg kt sana....penat gk r...jauh gk dr Muar ke Pagoh tu....sbb ak penat tidur dlm kereta...hahhaha!!!
lps satu umah,satu umah lg....pening ak,nk pnggil apa saudara mara ak tu pon ak xtahu....yela...jarang jmpa...nk2 ak blaja kt pahang ni,lg la jarang balik umah dan kmpong...
Seperti biasa...tuan rumah akan sediakn mknn byk2,ak la jd tukang mkn...klau x,kecik ati plak tuan rumah...ak pon,layan je mkn...melantak...
sama la pd waktu mlm nye... kali ni,agk meriah bg ak... sbb saudara ak dr KL tu ada...
ramai adik beradik mak ak,yg berkumpul kt umah akak mak ak....klau berkmpl ramai2 mcm tu,ak lyn bayi2 yg ada je la...best lyn diorg....wlaupon nakal nk mampos...! hahahha...

Pagi2 Jumaat,kami 2 keluarga,gerak balik Melaka....sbb,ari Jumaat tu,turn org Melaka plak smbut saudara mara dr Johor dtg beraya...so,smpi je umah, gigih la ak dan mak ak,kemas umah tu...mak ak pon order mknn dr kwn nye,ak bersihkn apa yg patut....abg ak masukkn kuih dlm bekas kuih raya...ayah ak bersihkn halaman umah...sape lg ek...
a'ah...adik ak...die membute...!!! tension ak,...!!!! (patut la lupe...xbuat keje! hahha..)
so,satu satu famili dtg umah....smpi la ke mlm...meriah umah ak time tu....

bile saudara mara dr Johor balik,keluarga ak dan makcik ak bersalam-salaman...
sedih time ni...sbb,2 keluarga adik beradik ni, sgt rapat bebanding keluarga adik beradik mak ak yg lain...sgl susah senang,saling bantu mmbantu....klau ada arwah mkck ak(kakak mak), msti lg bermakna raya ni....

Konklusinya,bg diri ku, yg xsempat bertemu,bercakap, mnjaga dan mmbawa jenazah arwah mkck ak,ak rasa raya thn ni sgt mnyedihkn sbb ketiadaan nya...sgt terasa kehilangan nya....terlalu byk kenangan bersama mkck ak tu....
sekian je...

2 comments:

patungcendana said...

selamat hari raya...err...u ke yang bergaduh dgn kucing tu...

tentang ku... said...

xde la gaduh!!! masam muka je...!!
selamat hari raya gk utk madam...