kembali.....

|

assalamu'alaikum....

apa kabar sume...??? harap2 sehat sejahtera hendaknya....sorry sbb agak lama la xde entry baru...bukan xnk buat entry baru....(nnt kene fire dgn tut..tut..tut...)internet kt umah dlm U ni...xde internet...satu blok je yg xde...block2 lain,ada je....sedih!!!!!
skrg ni,perkembangan terbaru diri ku ini...sedang gigih berlatih utk festival zapin yg xlama lg...bila??? tarikh festival tu... 1- 4 Disember 2008... tahun ni buat kt UPM Serdang...
tahun lepas kt UTM,Johor...
mcm biasa la...sume anggota badan dh mula sakit...lagi2 kt kaki...!!! Allah je la tahu betapa sakit nya kesakitan yg sedang diriku alami....tp,ak anggap ia untuk kesihatan...knp???
yela....ak ni bukan pandai main bola sepak...bola tampar tu,boleh la sikit2...lari??!!! lagi la xboleh...sbb,sejarah diri ini menyatakan ak ada asma atau semput atau mudah sesak nafas...
So,stelah bersukan telah aku nyahkn daripada aktiviti dlm kehidupan ku...ak xde buat apa2 pon aktiviti yg membolehkan badan ku ini berpeluh....smpi satu tahap,mak ayah ak pon marah sbb asyik duduk umah je....
jd,sejak masuk alam Universiti...ak join la tarian ni...dgn azam,ak nk sehat kn badan ak ni....lgpon,ak mmg kesenian dan kebudayaan...nk2 tarian...dgn tarian je la ak dpt 'bersukan'...
tu la serba-sedikit ttg diriku....saje nk kongsi....!heheheh...
jd,kepada sesape diluar sana, sila la jemput ke FESTIVAL ZAPIN MAKUM 2008 di UPM SERDANG 1-4 DISEMBER 2008.......
tu je la stkt ni...
salam....
cau cin cau....

Pergi sudah tinggal kan ak....

|

ketika ini...
hati ku menangisi...
menangisi org yg amat ku sayangi...
yg ku hormati...
yg dulu nya menjaga diri ini...
makan,mmbersihkn...segala2nya..die beri....
lengkap utk seorg ibu yg misali...
tak terbalas segala pengorbanan die pada diri ini...
kini...
hnya gmbr nya dpt ku tatapi...
dirinya tidak dpt ku jumpai lagi...
tiada senyuman die lagi...
tiada nasihat lagi dpt ku dengari...
kini...
dirinya dlm memori...
pergi menemui ILAHI...
kehidupan abadi lagi hakiki....
YA ILAHI...
cucuri lah rahmat MU...
agar die bersemadi dgn aman...
ampunkn segala dosa2nya...
terimalah segala amalannya...
golongknlah die dlm golongan org2 yg solehah...

ibu tumpangan ku, Pn. Hasnah atau dlm entry yg lps, ak bgtau nama pnggilannya nyanya..
pergi buat selama....telah pon meninggal dunia...
sekali lagi...ak diuji dgn xdpt melihat wajah org yg ak sayang utk kali terakhir sblm di kebumikan...
ALLAH PENENTU SEGALANYA... xdpt ak halang...ak terima seadanya....

hatiku sayu dlm keriangan(episode 2)

|

continue....
keesokn harinye,sblm balik ke universiti pd pukul 8.30mlm nya, kami adik-beradik rncg utk melawat ibu tumpangan ku...yg agk serius sakitnye...mksd ak,org yg telah menjaga ak dr kecil(seawal umurku bbrp bulan) hingga la mak ak berhenti keje(ak start sekolah menengah..)....
ak betul2 terperanjat melihat ibu tumpangan ku...(masa dulu2,ak pnggil die, nyanya...suami nya baba...baba sudah pon meninggal dunia..masa ak darjah 4 kot...ak xingt..sblm baba dikebumikn,ak sempat melihat muka nya.waktu tu,ak bersekolah agama pd waktu petang...sedih!)
nyanya masa ak lawat die,muka, tangan, dan kaki die bengkak dgn air...adik ak kate,lebih kurang r keadaan arwah mkck ak yg meninggal sem lps...ak xterkate masa ak lihat wajah yg menjaga ak semasa ak kecik...yg melayan kerenahku...mmbersihkn ak....memberi ak mkn...menyuapkn ak nasi...mendodoikn ak semasa tidur...! ak betul2 xterkate...! ak usap tangan nya....sayu hati ak...!!!

die dibantu dgn bantuan pernafasan...seksa ak lihat nyanya bernafas...ak betul2 xsangka...sblm ni,ak diberitahu,die koma sblm dtg hospital...ak xtahu sakit apa... doktor kate,paru2 die xbrp kuat...sblm ni,die ada asma...tp,xde la teruk....

ak sedih dgn kisah nyanya yg boleh ak katekn dipermainkn oleh anak2 sendiri demi harta peninggalan baba pada nyanya...ak xphm...sanggup langgar wasiat ayah semata-mata nk harta!!! SI ANAK,suruh IBUNYA SENDIRI jual rumah yg AYAH n IBU DIORG tinggal bbrp puluh tahun dulu...tmpt DIORG DIBESARKAN juga...motifnya, NAK DUIT...!!! kejam....! sblm nyanya tnggal di rumahnya,die sehat je...sakit sikit2 biasa r. sakit tua.tp,bile die tnggal dgn anak die kt KL tu,terus jd mcm ni....

sblm ak pergi,ak cium dahi die...!pegang tgn die buat kali terakhir....on da way balik,ak jmpa la anak2 nyanya yg berkelah depan lif hospital tu...harap je kaya! pakaian,xsemenggah...sume buat muka xbersalah...menyampah ak tgk...!
ak n adik beradik tnggalkn hospital tu....ak diam je...smpi la naik kete...
ak doakn nyanya lebih baik...lebih sehat...klau tidak pon, biarlah die pergi....dr die terseksa begitu...tambah perangai anak2 yg kejam+tamak tu....ak rela klau die pergi dr die terseksa...ak xsanggup lihat die begitu...!!

pesanan ku pd diriku n sume...
PLEASE...!!! APPREACIATE YOUR OWN PARENTS...!!!! klau xberdaya...DOAKN LAH KESEJAHTERAAN DIORG setiap kali berdoa...TANPA IBU BAPA,KITA TAK WUJUD...!!!!

M E R D E K A ! ! !

|

ALHAMDULILLAH....syukur pd ALLAH YANG ESA LAGI AGUNG...
akhirnya,ak dpt menamatkn exam utk semester 1 tahun ke-2...ak buat entry ni slps ak balik dr menjawab paper yg terakhir...!!! lega rasanya....!! syukur sesgt....!!!
sem ni,ak kene amek 4 paper utk final exam....there are:

1: Database System (04 november 2008)
2: Discrete Structure & Applications (07 november 2008 (my birthday!))
3: Object Oriented Programming (10 november 2008)
4: Introduction to Software Engineering (11 november 2008)
Selesai...Selesai....!!!!! so,skrg ni,tugas ak beralih pd Festival Zapin MAKUM yg akan diadakn di UPM Serdang pd 1-4 Disember nnt....doa2 kn lah kumpuln zapin U ak, ni bwk balik sesuatu...at least pon, meningkat drpd yg lps....!!! insyaALLAH...! AMIN.....

HADIAH DARI HATI....!!!

|

Semua manusia pasti akan melalui satu hari yang dinamakan hari kelahiran...Begitu juga dgn diri ku...! Kini,ak berusia 20 Tahun....ALHAMDULILLAH...ALLAH masih memanjangkn umur ku utk menikmati kehidupan yg dianugerahkn...tarikh, 7 NOVEMBER pd setiap tahun, hari yg bermakna bg diri ku... Terima kasih pd housemate2 yg menyanyikn lagu secara berkoir! jgn terkezut!!! tp,xjd nk kene kn ak mlm tu...!!! cube lg ye!!! keep it up!!
tarikh 7 NOVEMBER pd tahun ni, berbeza sikit... yg pasti, ak meraikan nya tanpa ibu bapa ku sbb diorg g haji tahun ni... then, segala peristiwa yg berlaku pd tarikh kelahiran ku ini, semua baik2...

1: 7NOVEMBER jatuh hari JUMAAT...Penghulu segala hari...
2: ak dpt jwb exam paper discrete structure dgn baik...alhamdulillah....
3: ak dpt jumpa seseorg yg dh lama ak xnmpk die kt U ak ni....bahagia dpt lihat muka die...!!!
hehehehehe.....
4: ak mkn dgn bk nye ari ni...!!! gile btul..!!huhuuhuuh....
5: then, ak dpt msg dr ayah ak dr madinah...! bertnya kabar...ak lg gembire...!!!

smpi la ke mlm....hati aku xpernah rasa begitu gembira dan x terdetik langsung perasaan risau ke, susah ke.... byk gk la ak lemparkn senyuman ku ari ni....!!! hehhehe....(motif...!!!)
sekali lg, ak sgt terharu dgn ucapan2 dr semua kwn2 ku...dan dr si dia...!! ops!!!!! thanks a lot guys!!! ak sgt2 berterima kasih....
semoga persahabatan yg kita jalin kn dan wujudkan ini, dieratkan, di rapatkan dan dikukuhkan jalinan dan ikatan nya....ibarat tali yg tersimpul mati, biarpon reput di telan dek zaman, tetap maintain!!! hehhehhe....
LOVE YOU GUYS!!!!

hati ku sayu dlm keriangan(episode 1)...


Assalamu'alaikum dan salam perpaduan!!
1st of all, mntk maaf sesgt...agak lama xhupdate blog ni....yela...skrg ni kn musim final exam..so, byk study akhir2 ni...(study katenye...!!!hahhahaa....) dlm minggu study yg start 27 hingga 2 November 2008, ada 2 peristiwa yg menyentuh hati ku yg sensitif ni....! satu gembira+sedih..satu lg, sayu+sedih+kesian....
start with the first one...HAPPY + SAD...
camni, ak balik umah dlm mnggu study week tu...30hb Oktober...sbb,nk hntr parents ak dgn makcik ak pergi menunaikan haji tahun ni.... yg happynye,sah2 la kn...balik umah...! sape xsuke balik umah sendiri...(yg xsuke tu,ada something n somewhere wrong la tu...) smpi je umah ku, ada kaum keluarga yg menziarahi ayah n mak ku di rumah...adik ak time tu,g tlg makcik ak uruskn kedai sblm g haji...so,ak rehat je la..xtahu nk wat pe...smpi la diorg balik...
Esoknye, lps solat Jumaat, depan tv dh penuh dgn barang yg nk bwk g haji....! meriah ak tgk..!
Jadi, ak pon,tlg la mak ak,ayah ak, n makcik ak...packing barang2 diorg...! lipat baju2 diorg, susun dlm beg, dan check apa yg xbwk n xperlu di bawa ke tanah suci...! teringt dulu2 time ak pegi sana....best!!!(wlaupon selalu kene mrh...hhehehehe...)tahun ni,1st time makcik ak g haji...n 2nd time for my parents....so,leh la diorg bantu makcik ak yg br pertama kalinya g haji..
seronok sgt bantu diorg...!pagi SABTU, ayah dan mak beri amanat sblm pergi ke Tanah Haji....
sedih...ayah ak,mcm nk nangis,tp,ak dpt rase kn,die kene tahan dr menangis,...!
then, SABTU lps solat isya', mereka bertiga pon bertolak ke Kelana Jaya dgn hadirnya kaum keluarga dr Johor,Melaka n KL...pemergiaan diorg diiringi bacaan doa selamat yg begitu menyentuh jiwa ak..dan di azankn oleh adik ak...! lps diorg gerak,ak kemas rumah tu..sbb, xde org yg akan tnggal umah tu awal November ni...sbb, sume adik-beradik ku, akan final exam...so,lps final la kami br balik umah...puas ati ak,bile semua pinggan mangkuk,sampah2, dan perabot, siap dibersihkn dan di atur kembali susunannya... klau kite nk tnggal sesuatu tmpt,kenelah tinggalkn nye dgn bersih....!!!
Kami bertiga(ak n adik beradik ku) last sekali tnggalkn umah... then kami bergerak ke Kelana Jaya.. smpi je sana, ramai sgt manusia...
pukul 3.15pagi jemaah haji yg akan bertolak ke Madinah dgn penerbangan KT 10 mula msk ke tmpt pendaftaran... keadaan terlalu sesak smpi mak n makcik ku susah nk gerak...ak yg tgh usung beg mereka,xdpt tlg diorg sbb,sesak sgt...tension ak dgn 2org makcik n pakcik tu...mana xnye, tahu la takut terpisah...tp,pikir la...org belakangnk gerak gk...die diorg terpacak kt situ...!!! eee...tension ak...rase ak nk angkat diorg,mskkn diorg ke dlm....muka tebek je...!!! eeee...!!!!
akhirnye,alhamdulillah...mak n makcik ak, msk ke dlm dgn slmtnye.... sblm diorg msk,sempat ak bersalam dgn mereka bertiga... air mata ak mula jatuh...! aarrrgghhh...!!! xdpt tahan time tu...!!!
lps salam... kene la keluar dr kesesakan manusia yg br seciput utk dibanding kn kt Tanah Suci nnt...keluar2...ak tertinjau2 mana la diorg...xpuas lg ni... nmpk je diorg, dlm kul 3.25 pagi jam ak,terus ak lambai mereka...dan time tu adalah kali terakhir ak melihat wajah IBU KU, BAPA KU, dan MAKCIK KU.... aarrrgghhhhh...!!! ak xnk pikir yg negatif...!!!
ak balik dgn diam seribu bhs.....xde mood nk berckp...!! tnggal lah kami bertiga...ALIFF(abangku), AZIM(ak) dan AZWAN(adik ku)...
kami tdo la kt umah saudara kt KL tu...
next episode, to be continue...