hati ku sayu dlm keriangan(episode 1)...


Assalamu'alaikum dan salam perpaduan!!
1st of all, mntk maaf sesgt...agak lama xhupdate blog ni....yela...skrg ni kn musim final exam..so, byk study akhir2 ni...(study katenye...!!!hahhahaa....) dlm minggu study yg start 27 hingga 2 November 2008, ada 2 peristiwa yg menyentuh hati ku yg sensitif ni....! satu gembira+sedih..satu lg, sayu+sedih+kesian....
start with the first one...HAPPY + SAD...
camni, ak balik umah dlm mnggu study week tu...30hb Oktober...sbb,nk hntr parents ak dgn makcik ak pergi menunaikan haji tahun ni.... yg happynye,sah2 la kn...balik umah...! sape xsuke balik umah sendiri...(yg xsuke tu,ada something n somewhere wrong la tu...) smpi je umah ku, ada kaum keluarga yg menziarahi ayah n mak ku di rumah...adik ak time tu,g tlg makcik ak uruskn kedai sblm g haji...so,ak rehat je la..xtahu nk wat pe...smpi la diorg balik...
Esoknye, lps solat Jumaat, depan tv dh penuh dgn barang yg nk bwk g haji....! meriah ak tgk..!
Jadi, ak pon,tlg la mak ak,ayah ak, n makcik ak...packing barang2 diorg...! lipat baju2 diorg, susun dlm beg, dan check apa yg xbwk n xperlu di bawa ke tanah suci...! teringt dulu2 time ak pegi sana....best!!!(wlaupon selalu kene mrh...hhehehehe...)tahun ni,1st time makcik ak g haji...n 2nd time for my parents....so,leh la diorg bantu makcik ak yg br pertama kalinya g haji..
seronok sgt bantu diorg...!pagi SABTU, ayah dan mak beri amanat sblm pergi ke Tanah Haji....
sedih...ayah ak,mcm nk nangis,tp,ak dpt rase kn,die kene tahan dr menangis,...!
then, SABTU lps solat isya', mereka bertiga pon bertolak ke Kelana Jaya dgn hadirnya kaum keluarga dr Johor,Melaka n KL...pemergiaan diorg diiringi bacaan doa selamat yg begitu menyentuh jiwa ak..dan di azankn oleh adik ak...! lps diorg gerak,ak kemas rumah tu..sbb, xde org yg akan tnggal umah tu awal November ni...sbb, sume adik-beradik ku, akan final exam...so,lps final la kami br balik umah...puas ati ak,bile semua pinggan mangkuk,sampah2, dan perabot, siap dibersihkn dan di atur kembali susunannya... klau kite nk tnggal sesuatu tmpt,kenelah tinggalkn nye dgn bersih....!!!
Kami bertiga(ak n adik beradik ku) last sekali tnggalkn umah... then kami bergerak ke Kelana Jaya.. smpi je sana, ramai sgt manusia...
pukul 3.15pagi jemaah haji yg akan bertolak ke Madinah dgn penerbangan KT 10 mula msk ke tmpt pendaftaran... keadaan terlalu sesak smpi mak n makcik ku susah nk gerak...ak yg tgh usung beg mereka,xdpt tlg diorg sbb,sesak sgt...tension ak dgn 2org makcik n pakcik tu...mana xnye, tahu la takut terpisah...tp,pikir la...org belakangnk gerak gk...die diorg terpacak kt situ...!!! eee...tension ak...rase ak nk angkat diorg,mskkn diorg ke dlm....muka tebek je...!!! eeee...!!!!
akhirnye,alhamdulillah...mak n makcik ak, msk ke dlm dgn slmtnye.... sblm diorg msk,sempat ak bersalam dgn mereka bertiga... air mata ak mula jatuh...! aarrrgghhh...!!! xdpt tahan time tu...!!!
lps salam... kene la keluar dr kesesakan manusia yg br seciput utk dibanding kn kt Tanah Suci nnt...keluar2...ak tertinjau2 mana la diorg...xpuas lg ni... nmpk je diorg, dlm kul 3.25 pagi jam ak,terus ak lambai mereka...dan time tu adalah kali terakhir ak melihat wajah IBU KU, BAPA KU, dan MAKCIK KU.... aarrrgghhhhh...!!! ak xnk pikir yg negatif...!!!
ak balik dgn diam seribu bhs.....xde mood nk berckp...!! tnggal lah kami bertiga...ALIFF(abangku), AZIM(ak) dan AZWAN(adik ku)...
kami tdo la kt umah saudara kt KL tu...
next episode, to be continue...

8 comments:

Kadrieana Zahiera Yasin said...

ala2 karangan yang boleh menang penulisan terbaik...

memang sedih n bercampur pelbagai perasaan kalau nak melepaskan org tersayang

~rYaNa~ said...

besa la tuh...doa byk2 yer azim...

budak_ORGANIK said...

taman organik menghadiahkan anda sejambak bunga matahari...huahuahua..

selamat ari jadi yah!!

tentang ku... said...

thanks roomate ku...!!

minx said...

epi bday..
weh..tkr no ke??
asal aku call xdpt..pnt aku soh choir aku practice nyanyi lagu bday tok ko..

tentang ku... said...

ak kadang2 guna celcom...! no br....sbb maxis ak xde kredit...!! heheheh...

sarah said...

mudah2an mak ayah menjalankan ibadat di tanah suci dengan berkat Allah.. :) dan mudah2an mereka dalam keadaan sihat semasa menjalankan ibadat. Amin..
sila view blog sarah punya.. sarah x reti nk ltk blogger2 kat list blog sarah.. huhu.. http://the-2-worlds.blogspot.com

Anonymous said...

mudah2an mak ayah menjalankan ibadat di tanah suci dengan berkat Allah.. :) dan mudah2an mereka dalam keadaan sihat semasa menjalankan ibadat. Amin..
sila view blog sarah punya.. sarah x reti nk ltk blogger2 kat list blog sarah.. huhu.. http://the-2-worlds.blogspot.com