bermulanya cuti raya!!!!

|

Assalamu'alaikum...salam ramadhan!

pada ketika ini,alhamdulillah...ak selamat sampai di rumah utk cuti beraya selama 2mnggu..smpi je umah dlm pukul 7.50 mlm mcm tu,juadah berbuka dh sedia terhidang atas meja makan..pergh!!! bau xleh bla...sgt menyelerakan perut ku yg masih kelaparan...hehehe...

apa yg nk ak kongsikn di sini,sblm hari ini,bg ak...byk peristiwa yg berlaku dgn begitu pantas sekali..ak xtahu knp,tp ak dpt rasakn..ak byk belajar dr apa yg berlaku dlm waktu yg singkat tu...

yg utama sekali,pengajaran yg besar bg ak..iaitu apabila salah seorg drpd housemate ak kene balik sampuk yg dianggap sudah dipulihkan sblm ini...sblm ni,die kene sampuk kt site tapak pembinaan masa cuti seminggu aritu.time tu,dh berubat dh bile dpt tahu die lain mcm je kn..susah ak nk cerita kn disini 2nd time die kene sampuk tu...xreti ak nk susun cerita ttg nye..tp,ak terpikir..knp dia?? knp ALLAH pilih die utk kene sampuk tersebut??? jujur ak katakn...ak sgt kesian pd housemate ak tu..bila ak sorg2 kn..ak nk je nangis bila pikir ttg tu...! xtahu knp ak nk nangis ttg die?? xkesah la...nk kate ak ada feeling2 ke...mcm pompuan ke!! lantak r!

dlm fikiran ak,kuat mnyatakan, housemate ak tu, dlm proses menyucikan diri dr dosa2 die yg lps..(kt sini,ak bkn ckp,housemate ak tu byk dosa sblm ni...ak br kenal die sem ni...so,xtahu ttg die sblm ni)..xtahu knp!!!.ak pernah dgr gk, salah satu cara ALLAH nk tnjk kn betapa syg nye DIA kpd kite,melalui dugaan atau musibah.. jikalau lah ia benar! ak sgt2 cemburu pd housemate ak tu...sbb, ALLAH lebih sygkn die...bkn ak pikir,ALLAH xsyg kt ak..! ak bersyukur smpi hari ini...sbb tanpa kasih sygnye,ak rasa ak jadi insan yg tiada pedoman hidup...betulkn ak klau ak silap di sini...please! teach me! betapa kurangnye amalan ak utk dptkn lebih kasih syg ALLAH...Pd masa yg sama,ak kesian pd die..yela...mcm aritu,lost sorg2 kt bndr...lps tu,kene masuk wad sakit mental! pdhal die bkn sakit mental pon ! nnth la...serius wei,ak nk nangis je bila pikir sume2 tu...alhamdulillah la...die x accident ke..kene culik ke..sesat dlm hutan sorg2...nasib dlm bandar!

apa yg mampu ak tlg ialah doakn agar die kembali pulih...normal spt sedia kala..die pon dh nk LI...dh nk graduate dh..dia seorg yg baik! rajin g masjid..! ak harap die cepat sembuh...! dan juga,family die dpt hadapi nye dgn tabah...

ak mnta maaf sekirenye,ayat2 ak mcm tunggang-langgang!! time ak taip entry ni pon...mcm tergnggu sikit emosi...hehehhehehe...tp,dh ok dh...

3 comments:

[biru][pink] said...

selamat cuti!
kteorg tak cuti lggg
:(

{lumut} said...

bagusnye ko pk cmtuh..
dugaan itu membuat kita lagi kuat dan lagi syg kan Allah..

semoga kawan kau trus sehat k...

selamat ari raya.dah cuti ek..=(

Diriku.... said...

to [biru][pink]:
thanks...xpe,mnggu ni je kn...sabar ye!

to {lumut}:
betul...dugaan mmbuatkn kite lebih dekat pd ALLAH...tu r...hrp2 kwn ak tu sehat..thanks..
camat ari raya gk!! ko xcuti ke?