AZAN

|


Entry kali ni mengenai sesuatu yg amat mudah di buat....xperlu bayaran pon...! iaitu,menghormati azan....! tetibe je kn...! hehehe....terbaca satu petikan,dan menganggap benda ni perlu diambil lebih serius...khususnya muslimin dan muslimat...hanya sekadar ingin berkongsi ilmu yg xsebrp dr diriku....mngkn ada di antara kita dh tahu mengenainya....! dan mngkn ada yg xtahu langsung...! so,yg dh tahu,kita segarkn kembali ingatan kita, yg xtahu, bace lah.. it simple..!
Kematian pasti akan menyapa kite...! Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui. Semasa nazak,pernah kita dgr ada yg lidahnya kelu di saat kematian. Cuba kita amati.... mengapa kebanyakan orang yang nazak (hampir ajal )tidak dapat berkata apa-apa, lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya menahan kesakitan sakaratul maut.

Diriwayatkan sebuah hadis yang bermaksud :

"Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya."
NAH...! terang lagi bersuluh, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apapun semasa azan berkumandang. senang je kn...diam je...! xbyk tenaga pon guna...save lg...Sebagai orang Islam kita wajib menghormati azan. Banyak fadhilatnya.ooo...kalau lagu kebangsaan,leh plak berdiri tegak dan diamkan diri.... mengapa azan kita tidak boleh mendiamkan diri....!!!
Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba.... maka kita tidak dapat mengucapkan kalimah lailahaillallah... yang mana sesiapa yg dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya dicabut...Allah menjanjikan syurga untuknya.

Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu walaupun nyawa sedang dicabut. "Ya...Allah, anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah Laillahaillallah......semasa sakaratul maut menghampiri kami...."

1 comments:

misz_A said...

best lah blog nih... love the green background...